Emeklilerde oluşan seyyanen zam ve refah payı beklentisine karşın Odatv’nin, sendika çevrelerinden edindiği bilgilere göre ekonomi yönetimi emeklilerin ilave artış taleplerine sıcak bakmıyor. Bu çerçevede emeklilerinin bekledikleri refah payı gibi ilave artışlar gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Bunun sonucunda emeklilerin bekledikleri enflasyon farkı haricindeki maaş artış hayali de suya düşmüş görünüyor.
3 TEMEL GEREKÇE
Beklenen zammın yapılmaması noktasında ekonomi yönetiminin 3 temel gerekçesi bulunuyor. Bunlardan ilki, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri konusunda henüz yaraların sarılması süreci devam ediyor. Öte yandan Türkiye’nin çevre ülkelerinde sıcak çatışma bölgeleri var, Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar hala sürüyor. Bir diğer konu ise ekonomideki bütçe açığı. Buna göre bütçe açığını 2.7 milyona düşürme hedefi bulunmasına karşın, neredeyse 3 trilyon liraya tırmanma ihtimali bulunuyor.
Ekonomi kurmaylarının bu sebeplerden ötürü tedirginlik yaşadığı belirtilirken geçen sene seçim nedeniyle çok yüksek artışlar sağlanması, EYT ile emekli sayısında büyük artış yaşanması ve yapılması planlanan yatırımlara alan kalmaması da konuşulanlar arasında. Bütçenin %45’inin bu sene emekli, çalışan ve SGK’ye aktarılacağı ve bunun sürdürülemez olduğu da ekonomi yönetiminin üstünde durduğu konulardan biri. Seçim ekonomisinin ülkeyi bataklığa sürükleyeceği görüşü ve ekonomide rasyonel zemine dönülmesi gerektiğine yönelik çaba, beklenen seyyanen zamlar konusunda geri durmanın sebepleri arasında yer alıyor.
Tüm bu gelişmelere karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aksine bir görüş belirterek, seyyanen zam ve refah payı iyileştirmesi konusunda emeklileri sevindirecek bir karar alması da beklentiler arasında.
NE OLMUŞTU
Memur ve emeklinin merakla beklediği aralık ayı enflasyon verileri açıklandı. Buna göre TÜİK aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 64,77 olduğunu duyurdu. Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranı da yüzde 37,57 olarak hesaplandı. Hesaplamalara göre Temmuz ayında yüzde 25 zam alan Bağ-Kur ve SSK emeklileri 2024 yılının ocak ayından itibaren refah payı ve seyyanen ödemeler gibi ilave zamlar haricinde yüzde 37,57 oranında enflasyon farkı alacak.
SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasında 11-12 puanlık bir zam farkı oluştu. SSK ve Bağ-Kur’lular için refah payı başta olmak üzere seyyanen zam ve kademli zam formüllerinin masada olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir çalışma hazırlayarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunacağına dair iddialar gündeme geldi.
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması sonrası daha fazla prim ödemiş olmalarına rağmen bu seviyelerde maaş alan emekliler aleyhine bir durum oluştuğu belirtilirken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında seyyanen zam, 11-12 puanlık bir refah payı artışı şeklinde bir beklenti oluştu.
Sinem Hançerigüzel