Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 2021’de başlatılan aşırı negatif reel faiz politikasının, kurdan enflasyona geçişte neredeyse 1990’ların koşullarını hatırlattığını belirtti.
TL’nin değerinin düşürülmesinin ihracat sorununu çözmeyeceğini, ancak kısa vadeli bir nefes alma sağlayabileceğini vurgulayan Kara, “Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları bozulduğu için döviz kurundan enflasyona geçişin tarihi zirvelerde seyrediyor. On sene öncesine kıyasla, yüzde 10’luk kur artışının enflasyonu 1,5 puan artırması, son dönemde yüzde 5’lere kadar çıkarak hızla gerçekleşiyor. 2021’de başlatılan aşırı negatif reel faiz politikası nedeniyle kurdan enflasyona geçişte neredeyse 1990’ları yaşamaktayız” ifadelerini kullandı.
Bu durumun anlamını açıklayan Kara, “Enflasyon yüksek olduğu sürece, kurdaki artışın hızla iç üretim maliyetlerine yansıdığını gözlemliyoruz. Kurla gelen ihracat fiyat rekabeti, kısa sürede enflasyonla telafi ediliyor. Rekabetçilik kaybının yanı sıra, yüksek enflasyon ve gelir dağılımındaki bozulma ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu kısır döngüyü kırmak için, güven oluşturan bir programla kurumlar arası işbirliğini artırarak öncelikle enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını düzeltmek önemlidir” dedi.