Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özdemir: Bronşiolit en sık 6 aylık bebeklerde görülüyor

Bronşiolit Hastalığı Nedir? Uzmanından Önemli Bilgiler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, bronşiolitin kış aylarında sıkça görülen bir hastalık olduğunu belirtti. Bronşiolit, genellikle 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalıktır. Özdemir, hastalığın belirtilerini vurgulayarak, “Bronşiolit, diğer solunum yolu hastalıklarıyla karıştırılmamalıdır. Hastalık genellikle nefes darlığı, hırıltı ve solunum sesleri ile kendini gösterir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir” dedi.

Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi

Uzman Dr. Filiz Özdemir, bronşiolitin belirtileri hakkında bilgi verdi. Özdemir, hastalığın başlangıcında burun akıntısı ve hafif öksürük görülebileceğini ifade ederek, belirtilerin ilerlemesi durumunda solunum zorluğu yaşanabileceğini belirtti. Hastaların solunum sıklaştıkça ve hırıltılı sesler duyulmaya başladıkça mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini söyledi. Özdemir, hastalığın özellikle küçük çocuklarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini vurgulayarak, ailelere önlem almaları çağrısında bulundu.

Önleyici Tedbirler ve Öneriler

Bronşiolitin önlenmesi için alınabilecek bazı önlemler hakkında bilgi veren Özdemir, çocuklara hijyen konusunda eğitim verilmesinin önemine değindi. Hasta kişilerden uzak durulması, kalabalık ortamlardan kaçınılması ve sigara dumanından uzak durulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocukların oyuncaklarının temiz tutulması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ve düzenli uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir, bronşiolitin önlenmesine yönelik aşılamanın önemine de vurgu yaparak, aileleri çocuklarının aşı takvimini kontrol etmeye teşvik etti. Ayrıca, enfeksiyon riski taşıyan ortamlarda çocukları yakından izlemeleri ve nemlendirici cihazlar kullanarak evin nem oranını dengede tutmaları gerektiğini söyledi.

Son olarak, bronşiolit belirtilerinin görülmesi durumunda hemen bir doktora başvurulması gerektiğine dikkat çeken Özdemir, erken teşhisin hastalığın seyrini olumlu etkilediğini ve komplikasyon riskini azalttığını belirtti.

Kaynak: DHA

Related Posts

Karın ağrısı sandı, meğer taşmış! Hurma ile zeytin tek suçlusu: ‘Kimse yutmasın’

92 yaşındaki Şerife Ay, eşini kaybettikten sonra çocuklarının yanına taşındı. Sağlığı yerindeydi ta ki o geceye kadar. Aniden başlayan şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Acilen ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağından çıkanlar ise doktorları bile şoke etti. Peki, Şerife Ay’a ne olmuştu?

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Bu test yumurtanın taze olup olmadığını riske girmeden çözüyor: Her seferinde 1 kez uygulayın!

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamakta zorlanıyorsanız bu yöntem sizi zehirlenmekten koruyacak. İşte bayat yumurtayı ayırt etmeyi kolaylaştıran su testi…

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.