İşsizlik rakamları açıklandı

Türkiye İşgücü Piyasasında İyileşme Devam Ediyor

Hanehalkı İşgücü Araştırması verilerine göre, 15 ve üzeri yaş grubundaki işsiz sayısı 2025 Mart ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi azalarak 2 milyon 807 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan düşüşle %7,9’a geriledi. Erkeklerde işsizlik oranı %6,5 iken kadınlarda %10,6 olarak gerçekleşti.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İstihdam Oranı Arttı

İstihdam edilenlerin sayısı Mart ayında bir önceki aya göre 391 bin kişi artarak 32 milyon 597 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı ise 0,6 puan artışla %49,2 olarak kaydedildi. Bu oran erkeklerde %66,9, kadınlarda ise %31,9 olarak gerçekleşti.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İşgücüne Katılma Oranı Arttı

İşgücü Mart ayında bir önceki aya göre 325 bin kişi artarak 35 milyon 404 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma oranı ise 0,4 puan artarak %53,4’e ulaştı. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,6 iken kadınlarda %35,7 oldu.

Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Arttı

15-24 yaş aralığını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %15,1’e yükseldi. Bu yaş grubunda erkeklerde işsizlik oranı %11,0, kadınlarda ise %22,6 olarak tahmin edildi.

Haftalık Çalışma Süresi Arttı

Referans dönemde işbaşında olan istihdam edilenlerin mevsim etkisinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi Mart ayında bir önceki aya göre 0,3 saat artarak 43,7 saat olarak gerçekleşti.

Atıl İşgücü Oranı Artış Gösterdi

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı Mart ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %28,8’e yükseldi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %17,9 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %20,1 olarak tahmin edildi.

Related Posts

TÜİK açıkladı: Genç işsizliği yükseliyor!

TÜİK, 2025 yılı Mart ayına ait işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranı yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşirken istihdam oranı sınırlı bir artış gösterdi. İşgücü piyasasında kadınlar ve gençler için zorlu bir dönem devam ediyor. İstihdam artışları sınırlı kalırken işsizlik oranları hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Bu durum işgücü piyasasında iyileşme sağlanması gerektiğini ortaya koyuyor.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir