Bakan açıkladı: 44.5 milyarlık kayıt dışı hasılat!

GİB’in E-ticaret Platformlarından Kayıt Dışı Hasılat Tespitleri

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden elde edilen gelirlerin vergi beyanlarıyla ilgili incelemelerde ciddi uyumsuzluklar tespit etti. Platformlar aracılığıyla gelir elde eden mükelleflerin durumlarının incelendiği analizler sonucunda, 2021-2022 yıllarında 13 bin 494 mükellefin 18 milyar lira, 2023-2024 yıllarında ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar lira hasılatı kayıt dışı bıraktığı belirlendi. Bu kapsamda, toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı.

Bir Kişinin Geliri İle Beyanı Arasındaki Fark

Analizler sonucunda, mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyetlerde bulunan kişilerin de belirlendiği ortaya çıktı. Özellikle sektördeki kayıt dışılığa yönelik önemli bulgular elde edildi. Örneğin, bir kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 işlem yaparak 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği fakat vergi beyanlarıyla arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ve hiç vergi ödemediği tespit edildi.

İzaha Davet ve Gelir Beyanları

Vergi daireleri, bu mükellefleri izaha davet ederek riskli bulunanların gelir beyanlarını düzeltmeye çağırmaya başladı. İlk aşamada 3 bin 147 mükellef uyum göstererek 2 milyar lira gelir beyan etti. Mükellef olmayan 190 kişinin izaha davet edilmesi sonucunda ise 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi. İzaha davet edilen mükelleflere gerekli düzeltmeleri yapmaları halinde daha az ceza uygulanacak.

Ayrıca, e-ticaret sektöründeki ödemelere 1 Ocak’tan itibaren yüzde 1 stopaj getirilmişti.

“Vergi Kaybına İzin Vermeyeceğiz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını ve e-ticaret geliri elde eden herkesin vergisini ödemesi gerektiğini vurguladı. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla getirilen tevkifat uygulamasının kayıt dışılıkla mücadeleye önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Related Posts

Elektrik fiyatları geceleri pahalı sabahları ucuz

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün yüzde 31,5 artışla 2 milyar 148 milyon 367 bin 136 liraya ulaştı. Gün öncesi piyasada, 1 megavatsaat elektriğin yarın için en yüksek fiyatı saat 16.00 …

30 milyon araç sürücüsünü ilgilendiriyor: 6 ay içinde satışa çıkacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yayımladığı yeni tebliğle, bu araçların satış süreci hızlandırıldı. Tebliğe göre, trafikten men edilen araçların sahiplerine Emniyet ve Jandarma trafik birimleri tarafından bildirim yapılacak …

Kilosu 800 lira oldu: Bu fiyata kim yiyecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) beklenmeyen şekilde hayat pahalılığını yansıtan istatistiği açıklarken meyve fiyatlarındaki astronomik artışı kayda geçirdi. Pazarın, marketin gerçeklerinden uzak verileri ile tepki çeken TÜİK meyve fiyatlarındaki …

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

İşsiz kalanlar işsizlik parası alamayabilir. ‘Acelem yok’ diyen yanacak

İşsizlik maaşı almak için 30 günlük başvuru süresine dikkat! Süreyi kaçıranlar maaş ve sağlık sigortası hakkını kaybedebilir. İŞKUR’un sağladığı avantajlar için zamanında başvuru şart. İşsiz kalan vatandaşlar için işsizlik maaşı, sadece …

CEO duyurdu: Turizm devi halka arz oluyor

Turizm sektörünün köklü markalarından Jolly, 2025 sezonuna güçlü bir başlangıç yaptı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, yılın ilk yarısında müşteri sayısında yüzde 30, ciroda ise yüzde 60’ın üzerinde büyüme kaydettiklerini açıkladı …