Ege Denizi’nde tsunami riski artıyor: Uzmanlar riskli yerleri metre metre açıkladı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi’ndeki Santorini Adası çevresindeki deprem fırtınasına dikkat çekti. Özçelik, bu sismik aktivitelerin, Türkiye ve Yunanistan kıyılarındaki taşkın ve tsunami risklerini artırdığını belirterek, riskli bölgeleri detaylı şekilde haritaladıklarını söyledi. Ayrıca, Ege kıyılarındaki taşkın risk alanlarının geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade etti.

SANTORİNİ ÇEVRESİNDEKİ DEPREMLER VE RİSK ALANLARI

28 Ocak’ta başlayan Santorini Adası çevresindeki sismik hareketliliğin, Yunanistan ve Türkiye kıyılarında tsunami riskine yol açabileceği uyarısı yapıldı. Özçelik, “Santorini çevresindeki sismik aktiviteler, Ege’deki adalar ve Türkiye’nin güney kıyılarındaki bazı bölgeleri tehdit ediyor” dedi. Özçelik ve ekibi, bu bölgelerdeki deniz taşkınlarına karşı riskli alanları metre metre belirledikleri bir harita hazırladıklarını açıkladı. 6 Şubat’ta gerçekleşen depremin ardından, İskenderun ve Muğla‘nın Köyceğiz kıyıları gibi bölgelerde deniz taşkınları gözlemlendi.

TSUNAMİ RİSKİ OLAN ALANLAR NERELERDE?

Doç. Dr. Özçelik, hazırladıkları harita ile İzmir, Kuşadası, Güllük Körfezi ve diğer Ege kıyılarındaki taşkın alanlarını net bir şekilde belirlediklerini ifade etti. İzmir’in iç körfezde yer alması ve adaların kıyı şeridini koruması nedeniyle tsunami riskinin düşük olduğunu vurgulayan Özçelik, “En yüksek risk Bodrum’un güney kesimlerinde ve Datça Yarımadası’nın uç noktalarında görülüyor” dedi. Ayrıca, Girit, Rodos ve Mora Yarımadası gibi Yunan adalarının da tsunamik etkilerden etkilenecek bölgeler arasında olduğunu belirtti.

AFET YÖNETİMİNDE ERKEN MÜDAHALENİN ÖNEMİ

Afetlerin öncesinde yapılacak çalışmaların büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Özçelik, Japonya’daki 2011 Tohoku depremi sonrasında yapılan tsunami araştırmalarına değindi. “Afet yönetiminin en önemli unsuru, afet öncesinde gerekli tedbirlerin alınmasıdır” diyen Özçelik, Ege bölgesindeki deniz taşkınları ve tsunami riski konusunda da erken müdahalelerin önemine dikkat çekti.

RİSKLİ BÖLGELER: İZMİR’DEN FETHİYE’YE KADAR

Doç. Dr. Özçelik, İzmir’den Fethiye’ye kadar uzanan Ege kıyılarında 5, 10 ve 20 metre taşkın risk zonlarının geniş bir alanı kapladığını söyledi. Özellikle Foça, Bayraklı, İzmir, Urla Yarımadası, Kuşadası, Didim, Güllük Körfezi, Bodrum, Marmaris ve Köyceğiz gibi bölgelerde, deniz taşkınlarının etkili olabileceği alanlar mevcut. Ancak İzmir Körfezi’nin, Urla Yarımadası ile kapalı olması nedeniyle tsunami riski düşük.

Related Posts

Yunanistan, İsrail Savunma şirketinden insansız denizaltılar alacak

İsrail merkezli IAI, mürettebatsız BlueWhale denizaltılarını Yunanistan’a satmak için anlaşma imzaladı. İstihbarat toplama ve mayın tespiti gibi yeteneklere sahip sistemin üretiminde Yunan HAI şirketi de yer alacak.

İsrail, Gazze’de her gün katliamlarına bir yenisini ekliyor

Başta ABD olmak üzere batılı emperyalistlerine desteğiyle Gazze’de bombardımanı sürdüren İsrail, bölgede katliamlarına her gün yenisini ekliyor. Sivillerin sığındığı çadırları ve okulları bombalayan İsrail tüm dünyanın gözü önünde suç işlemeye devam …

Saraçhane protestolarında 14 gencin tahliye talebine ret!

Saraçhane eylemleri sırasında ”Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan 14 genç ve 2 tutuksuz hakkında iddianame hazırlandı. Gençlerin ilk İlk duruşması 30 Mayıs’ta Silivri’de görülecek. Tensip aşamasında hakim, gençlerin tahliye talebini reddederek, duruşmaya kadar tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Hayvanseverlerden AYM önünde nöbet

Anayasa Mahkemesi’nin Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’na ilişkin talepleri görüşmesi üzerine, hayvanseverler AYM önünde nöbet başlattı.

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim savaşa dönüştü: Ölü sayısı giderek artıyor

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hindistan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Pakistan’dan geldiği”ni …

Lukaşenko: Batı üstünlük hastalığından muzdarip

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı’nın üstünlük hastalığından tedavi edilemez biçimde muzdarip olduğunu söyledi.