IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF ve Dünya Bankası, Avrupa Ekonomilerine İlişkin Tahminlerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları çerçevesinde, Avrupa bölgesi ekonomileriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleri hakkındaki sorular üzerine IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, 2024’ün ikinci yarısında yaşanan güçlü büyüme ivmesinin devam ettiğini ve bu durumun büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmelerine sebep olduğunu belirtti. Kammer, küçük bir artış olsa da tarifelerin ve belirsizliklerin negatif etkilerini telafi ettiğini ifade etti.

Alfred Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini vurgulayarak, ekonomi ekibinin dezenflasyon programını başarıyla uyguladığını dile getirdi. Dezenflasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyleyen Kammer, bunun için daha katı bir makroekonomik politika uygulanması gerektiğini belirtti ve bunun temel dayanağının sıkı bir maliye politikası olduğunu ifade etti.

Kammer, enflasyonla mücadele çabalarının uzadıkça ekonominin kırılgan ve öngörülemez şoklara daha fazla maruz kalacağını dile getirerek, dezenflasyon programının hızlanması gerektiğini vurguladı.

IMF’nin 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminlerinin hafifçe revize edildiği ancak gelecek yıla ilişkin tahminlerin sabit kaldığı belirtilmişti. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,7’lik bir büyüme oranıyla dip yapmasının beklendiği ve 2026’da ise yüzde 3,2’lik bir büyüme oranına hızlanmasının öngörüldüğü ifade edilmişti.

IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde ise Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini öngördüğü hatırlatıldı.

Related Posts

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Tarım Bakanlığı sahtekar 8 sucuk markasını daha ifşa etti!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınladığı ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesinde güncellemeye gitti. 25 Nisan tarihli listede 8 sucuk markasının ürünlerinde hile yaptığı paylaşılırken, söz konusu firmaların önemli bölümünün market ve şarküterilerde satışa sunulduğu ortaya çıktı.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir