Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Türkiye’nin Nabzı Anketine Göre: İmamoğlu’nun Tutuklanması Ekonomiye Zarar Verdi

Metropoll Araştırma’nın Nisan 2025 tarihli “Türkiye’nin Nabzı” anketine göre, kamuoyunun büyük bölümü, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınması sonucu ekonomiye en büyük zararın bu olaydan kaynaklandığını düşünüyor.

Araştırma Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi kapsayan 28 ilde, 18 yaş üstü 2.122 kişiyle gerçekleştirildi. Veriler, Bilgisayar Destekli Telefonla Anket (CATI) yöntemiyle toplandı ve hata payı ±2,14 puan olarak açıklandı.

Ankete katılanların %52,4’ü İmamoğlu’nun tutuklanmasının, %28,9’u ise gösteri, protesto ve boykotların ekonomiye daha çok zarar verdiğini düşünüyor. Ancak katılımcıların %18,7’si fikir belirtmedi veya soruya cevap vermedi.

Ankette farklı siyasi görüşlere sahip seçmenler arasında ekonomi algısında belirgin farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Muhalefet seçmenleri genellikle İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomiye büyük zarar verdiğine inanırken, iktidar destekçileri genellikle gösteri ve boykotların daha zararlı olduğunu düşünüyor.

Ankette ayrıca 14 Mayıs 2023 Milletvekili seçiminde oy verilen partiye göre dağılımlar da incelendi:

AKP seçmeninin %27,8’i İmamoğlu’nun tutuklanmasının daha zararlı olduğunu düşünürken, %50,1’i protesto ve boykotların etkili olduğunu düşünüyor. CHP seçmeninin %78,7’si, İYİ Parti seçmeninin %67,4’ü ve DEM Parti seçmeninin %79,5’i İmamoğlu’nun tutuklanmasını daha zararlı buluyor. MHP seçmeninin %37,5’i ise İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomiyi olumsuz etkilediğini düşünürken, %51’i daha çok protesto ve boykotları sorumlu tutuyor.

Related Posts

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Tarım Bakanlığı sahtekar 8 sucuk markasını daha ifşa etti!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınladığı ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesinde güncellemeye gitti. 25 Nisan tarihli listede 8 sucuk markasının ürünlerinde hile yaptığı paylaşılırken, söz konusu firmaların önemli bölümünün market ve şarküterilerde satışa sunulduğu ortaya çıktı.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir