Prof. Dr. Atmaca “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar”ı anlattı: Yüzde 25 daha tasarruflu

Neredeyse Sıfır Enerjili Binaların Zorunlu Hale Gelmesi 2025 Yılında

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” (NSEB) konsepti, 2025 yılında zorunlu hale getirildi. Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “2 bin metrekare inşaat ruhsat alanını aşan her yapı, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak planlanmak zorunda. Bu tür binaların enerji etiketi B sınıfı olacak ve enerjide yüzde 25 daha tasarruflu olacak” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konsepti, normal binalara göre daha fazla enerji verimliliği olan ve enerjisinin bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan yapılar olarak tanımlanıyor. 2025 yılı itibarıyla, binalarda yenilenebilir enerji kullanımı oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

30 Bin Bina Neredeyse Sıfır Enerjili Olarak İnşa Edilecek

Enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlanacağını belirten Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve AÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Neredeyse Sıfır Enerjili Bina kavramı, 2023 yılında gündeme geldi ancak pilot bir uygulamaydı. 2025 yılında ise 2 bin metrekare inşaat ruhsat alanını aşan her yapı, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak planlanmak zorunda. Bu tür binaların enerji etiketi B sınıfı olacak ve enerjide yüzde 25 daha tasarruflu olacak. Kullanılacak yenilenebilir enerji oranı yüzde 10’a yükseltilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 ile 2025 yılları arasında düzenlediği pilot uygulamada, yaklaşık 2,200 binanın enerji verimliliğinin yüzde 25 artırılarak sıfır enerjili bina olarak tasarlandığı ve yıllık yaklaşık 281 gigawatt saatlik (GWh) tasarruf sağlanacağını belirtti. Gelecek dönemde yılda 30 bin yapı Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak inşa edilecek” sözlerini dile getirdi.

Doğal Gaz Isıtmada Yüzde 56 Oranında Kullanılıyor

Enerji kullanımında ısıtmanın büyük ölçüde elektrik maliyetini artırdığını vurgulayan Atmaca, “Enerjinin yüzde 24’ünü yine çevrim sektöründe elektrik üretmek için harcarken, yüzde 20’sini ulaşımda, yüzde 17’sini konutlarda, yüzde 8’ini ticaret ve hizmet sektöründe kullanıyoruz. Hane halkının enerji tüketiminin yüzde 65’ini ısıtma amaçlı olarak gerçekleştirirken, yüzde 12’sini sıcak su ihtiyacında tüketiyoruz ve ısıtmada enerjiyi yüzde 56 oranında doğal gazla karşılıyoruz. Bu verilere baktığımızda, ciddi derecede fosil yakıt kullanımı söz konusudur. Özellikle soğutma işleminde elektrik tüketimi ön plandadır. Elektrik tarifelerinde belirli kotalardan sonra fiyat artışları yaşanacaktır. Genel anlamda, maliyetlerin azaltılması, tasarruflu kullanım ve iklim krizine çözüm noktasında Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar önemli bir rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

“Sıfır Enerjili Bina Kavramı Doğru Anlaşılmıyor”

Sıfır Enerjili Bina kavramının doğru anlaşılmadığını belirten Prof. Dr. Atmaca, “Binanın üzerine güneş paneli takılırsa sıfır enerjili olur algısı yer almaktadır. Fakat durum böyle değildir. Güneş enerjisi oldukça maliyetli bir kaynaktır. Sıfır enerjili kavramı, yüksek enerji verimliliğine sahip ve enerjisinin bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilen bina anlamına gelmektedir. Aslında, yenilenebilir enerji sistemleri kurulmadan önce tüm enerji tasarruf önlemlerinin alınması gerekmektedir. Isıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su tüketimi ve aydınlatma alanlarında enerji verimli cihazlara geçiş yapılmalıdır. Isı pompaları ve yoğuşmalı kazan teknolojileri gibi ileri teknolojiler kullanılmalıdır. Otomasyonla ölçüm ve kontrol sistemleri kurulmalıdır. Bakım ve onarım işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Toplam enerji harcamalarının azaltılması ve yenilenebilir enerjinin kullanılması durumunda verimli bir model oluşturulacaktır” dedi.

Fosil Yakıtların Dünya Genelinde Kullanımı Yüzde 82 Seviyesinde

Türkiye’de fosil yakıt tüketiminin yüzde 82 seviyesinde olduğunu belirten Prof. Dr. Atmaca, “Karbonsuzlaşma sürecinde önemli adımlar atılmalıdır. Konut, ticaret ve hizmet alanlarında ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma ve sıcak su gibi alanlarda yüksek oranda fosil yakıt tüketimi gerçekleşmektedir. Yönetmelik gereği artık çok sayıda bina Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak inşa edilecektir. Dünya genelinde, birincil enerji arzında fosil yakıtların kullanımı yüzde 83 seviyesindedir. 2050 yılına kadar bu oranın yüzde 62’ye düşeceği ancak kullanılan miktarın mutlak anlamda azalmayacağı öngörülmektedir. Yıllar ilerledikçe karbon salınımı devam edecektir. Ülkemizdeki fosil yakıt kullanımı şu anda yüzde 82 seviyesindedir” şeklinde konuştu.

(DHA)

Related Posts

Gazze’yi işgal planı ortalığı karıştırdı! İsrail kabinesi birbirine girdi

İsrail kabinesinde Gazze’nin kuzeyinin işgali için büyük tartışma çıktı. Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planı sebebiyle çok sert tartıştı.

Niyazi Nefi Kara kimdir? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara neden gözaltına alındı? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara kaç yaşında, nereli?

Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara ve belediye yöneticileri, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Peki, Niyazi Nefi Kara kimdir? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara neden gözaltına alındı? Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara kaç yaşında, nereli?

Kene ile mücadele için bin keklik doğaya bırakıldı

Yozgat’ta 1000 kınalı keklik doğaya bırakıldı. Kınalı keklikler kene ile mücadelede kullanılacak.

Suriye’de ulusal logo değişikliği ülke genelinde coşkuyla kutlandı: Yeni semboller ne anlama geliyor?

Suriye’de, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından yeniden inşa sürecinde ülkenin ulusal logosu yenilendi. Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen programla ülkenin yeni ulusal logosu tanıtılarak kamuoyuna sunuldu. Suriye’de tüm devlet kurumlarına ait sembol, mühür, resmi belgeler ile kimlik kartı ve pasaportlar yeni ulusal logo ile değiştirilecek. Yeni logoda, Suriye illerini temsilen 14 tüylü kanatlı şahin yer alıyor. Ayrıca şahin kalkanındaki 2 yıldız da 3’e çıkarıldı. Eski ulusal logoda yer alan ve tarımsal karakteri simgeleyen 2 buğday başağı da kaldırıldı. Öte yandan, tanıtımı yapılan yeni ulusal logo ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, ülkenin ulusal logo tanıtım programındaki konuşmasında, şunları söyledi: “Tarihi inceleyen herkes Şam’ın dünya hikayesinin başlangıcı ve sonu olduğunu görecektir ve devrik rejim döneminde yaşadıklarımızın Şam tarihindeki en aşağılayıcı dönem olduğunu anlayacaktır.” “Bugün or

Hamas’tan ateşkes açıklaması: Görüşüyoruz

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla görüşmelerini sürdürdüklerini açıkladı. Hamas, bu görüşmeler neticesinde nihai kararını açıklayacağını bildirdi.

Tapu dairesinde dublörlü satış oyununa suçüstü

İzmir’in Çiğli ilçesinde yurt dışında bakımevinde kalan Nazmiye Yanoava’ya (77) ait 35 milyon lira değerindeki arsayı sahte kimlik ve dublör kullanarak satmaya çalışan 4 şüpheli, tapu müdürlüğünde suçüstü yakalandı.