Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Günlük hayatın getirdiği zorluklar, insanlarda stres durumlarına neden olabilir. Bu durum fiziksel ve ruhsal belirtilerle kendini gösterebilir. Psikiyatri uzmanlarına göre, stres; kalp çarpıntısı, titreme, nefes darlığı, uykusuzluk, yüksek tansiyon, nabız gibi fiziksel belirtiler yanı sıra hazımsızlık, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarına da yol açabilir. Ruhsal olarak ise kaygı, huzursuzluk, sıkıntı, depresyon, içe kapanma ve öfke nöbetleri gibi duygusal dalgalanmalar yaşanabilir. Bazı insanlar bu süreçte alkol ya da madde kullanımına yönelebilir.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Psikiyatri Uzmanı Kübra Orman, stresle baş etmenin ilk adımının farkındalık olduğunu belirtti. Kişinin durumu anlaması, stresin kaynağını belirlemesi ve buna uygun çözüm yolları geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı Alışkanlıklarla Stres Azaltılabilir

Dr. Orman, stresle mücadelede düzenli uyku düzeni, dengeli beslenme, egzersiz yapma, hobiler edinme, sosyal faaliyetlere katılma, meditasyon, gevşeme egzersizleri ve hayvanlarla vakit geçirmenin önemli olduğunu söyledi. Olumlu bir bakış açısını benimsemenin, kendini geliştirme ve yeni şeyler öğrenme isteğinin stres yönetiminde etkili olduğunu vurguladı.

Psikolojik Destek İhtiyacı Her Yaşta Artıyor

Bazı durumlarda stresle başa çıkmak bireyler için zor olabilir. Dr. Orman, bu durumda profesyonel destek almanın önemine değindi. Psikiyatri polikliniklerine başvuran hastalarda sıkça uyku bozuklukları, kaygı, iştahsızlık ve öfke kontrolü problemleri görüldüğünü belirtti. Genç erişkinlerde geç yatma, yoğun kaygı ve odaklanma sorunları; ileri yaş grubunda ise uykuya dalma güçlüğü, erken uyanma ve yalnızlık hissinin öne çıktığını söyledi.

Dr. Kübra Orman, stresin yönetilebilir olduğunu ve yardım almaktan çekinilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Psikolojik destek almak zayıflık değil, sağlıklı bir adımdır” ifadesini kullandı.

Related Posts

C vitamini eksikliği diş eti kanamalarına neden oluyor

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, ağız bakımı için önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından sağlıklı zayıflamanın püf noktaları

Uzmanlar, sağlıklı kilo vermek isteyenlerin bilinçsiz diyetlerden uzak durarak dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimiyle ideal kiloya ulaşabileceğini vurguluyor.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.