Topraktaki mikroplastikleri biyolojik olarak parçalayabilen mantar türleri tespit edildi

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, toprakta bulunan mikroplastikleri biyolojik olarak parçalayabilen ve bunları besin olarak tüketen 7 farklı mantar türü tespit ettiklerini bildirdi.

5 milimetreden küçük plastik parçaları olarak tanımlanan mikroplastikler, su yoluyla tarım alanlarına taşınabiliyor ve uzun vadede toprağın yapısını bozma riski teşkil ediyor.

Tarımsal alanlardaki mikroplastik varlığıyla mücadele amacıyla “Topraklardaki mikroplastik kirliliğinin giderimine yönelik biyoteknolojik uygulamalarla tasarlanan biyoremediasyon metotlarının geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi yürüten İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, mikroplastiklerin topraktaki biyoçeşitliliğin azalmasına ve toprakta yaşayan canlı türlerinin ölmesine neden olduğunu söyledi.

Mikroplastiklerin besin zinciri yoluyla insan vücuduna kadar ulaşabildiğini belirten Aydın, “(Mikroplastikler) Bizim için zararlı patojen türlerinin ve hastalık yapıcı organizmanın artmasına sebep oluyor. Toprakta yetişen bitkiler, kökleri aracılığıyla mikroplastikleri alıyorlar. Bu bitkileri tüketen hayvanlar ve insanlar aracılığıyla da mikroplastik insan vücuduna taşınmış oluyor. Özellikle tarım arazilerindeki mikroplastik birikimini kontrol altına almak, insanlarda oluşabilecek mikroplastik yükünü azaltmak açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Atık su arıtma tesisleri bu kirleticiye göre dizayn edilmediği için hem bu tesislerin çıkışındaki suda hem de çamurda yüksek oranda mikroplastik bulunduğuna işaret eden Aydın, tarımsal alanlarda sulama için kullanılan bu su ve gübre olarak kullanılan çamur nedeniyle toprağa yüksek miktarda mikroplastik karıştığını anlattı.

“Tarım arazilerinde, okyanuslardakinden 4 ila 24 kat daha fazla mikroplastik var”

Topraklardaki mikroplastiklerin çevreyi sucul alanlardaki mikroplastiklerden çok daha fazla etkilediğine dikkati çeken Aydın, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine atıfta bulunarak özellikle tarım arazilerinde, okyanuslardakinden 4 ila 24 kat daha fazla mikroplastiğin bulunduğu ve insan vücuduna giren mikroplastiklerin büyük kısmının topraklardaki mikroplastiklerden kaynaklandığı bilgisini paylaştı.

Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arıtılmış atık sularla sulanmış, mikroplastiğin yoğun olduğu bir tarım alanı seçtik ve bu topraklardan farklı metotlarla mantarlar izole ettik, 10 tanesini denedik. Tabii mikroplastiğin de farklı türleri var. Özellikle polietilen gibi zor parçalanan mikroplastik türlerinde parçalamasını denedik ve şu aşamada 7 mantar türünün başarılı olduğu ortaya çıktı. Mikroplastiklerin parçalanmasında yüzde 35’in üzerinde başarı elde ettik. Literatür tarandığında, bu 7 mantar türünün daha önce plastik giderme kapasitesiyle raporlanmadığı görülüyor. Özellikle polietilen gibi parçalanması zor bir plastiği ilk kez giderdiğini belirlediğimiz türler bulunuyor. Bu nedenle söz konusu türlerin her biri bizim için oldukça özgün.”

Mantarlar arasında literatürde henüz tanımlanmamış ve kendileri tarafından isimlendirilecek yeni türlerin de mevcut olduğunu aktaran Aydın, özellikle mikroplastik kirliliğine sahip topraklardan örnekler aldıkları için bu ortamlarda yaşayan ve daha önce bilinmeyen türlerle karşılaşma olasılığının arttığını ve araştırma sürecinde yeni türlere rastladıklarını söyledi.

Projenin 3 aşamadan oluştuğundan bahseden Aydın, ilk aşamada mantarları izole ettiklerini ve laboratuvardaki küçük mikrokozmoz şişelerinde farklı plastik türlerine karşı etkinliklerini test ettiklerini, burada başarılı olan mantar türlerinin ikinci aşamada kontrollü koşulların sağlandığı serada deneneceğini, son aşamadaysa bu mantarların Diyarbakır’da seçilen bir arazide uygulanarak nihai etkinliğinin değerlendirileceğini kaydetti.

“Hem sera hem de arazi çalışmalarında deneyeceğiz”

Temel amaçlarının tespit ettikleri mantarların tarımsal alanlarda yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Aydın, “Projenin en önemli noktalarından biri hem sera hem de arazi çalışmalarında bu türleri deneyecek olmamız çünkü biz laboratuvar koşullarında deniyoruz, ortamımızı ayarlayabiliyoruz. O yüzden giderim çok yüksek oluyor ama biz bunun doğal ortamlarda da sürdürülebilir olmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Seçtikleri mantarların sadece mikroplastiği parçalamakla kalmayıp topraktaki biyoçeşitliliği de artırdığına dikkati çeken Aydın, sera ve arazi çalışmalarıyla bunların çiftçiler ve ziraatçiler tarafından kolay kullanımına yönelik solüsyonlar hazırlamayı planladıklarını bildirdi.

Dünyada yapılan benzer araştırmaların özellikle bakteriler odağında olduğunun ve ilk kez mantarlar ve algler gibi ökaryotik canlıların mikroplastikleri parçalamasıyla ilgili bir çalışmayı kendilerinin hayata geçirdiğinin altını çizen Aydın, “Dünyadaki çalışmaların etkinliği sadece laboratuvar ortamında test edilirken, biz araştırma kapsamında yapacağımız arazi uygulamasıyla, laboratuvar ortamında mantarlarla elde ettiğimiz başarının gerçek hayattaki karşılığını görebileceğiz.” ifadelerini kullandı. (AA)


 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarından ifade veriyor

TIKLAYIN – Hasan Cemal | Bugünün dünyası, bugünün Türkiyesi beni korkutuyor

TIKLAYIN – Bakan Şimşek açıkladı: 2025’te dezenflasyonda dört temel husus

İMO Ankara Şube’den çarpıcı Kartalkaya raporu: Otelde tek yangın merdiveni var, o da yönetmeliğe aykırı!

TIKLAYIN -Alvaro Morata Galatasaray için geliyor; işte anlaşma detayları!

Related Posts

Otomotiv devinin yeni logosunu kimse anlayamadı

Otomotiv dünyasında tanıdık bir isim, radikal bir kimlik değişimine hazırlanıyor. Lüks SUV denildiğinde akla gelen ilk markalardan Range Rover, sade ama tartışmalı bir logo tasarımıyla gündemde.

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

YouTube’dan para kazananlara soğuk duş: 15 Temmuz’da büyük son başlıyor…

YouTube’dan para kazanan içerik üreticileri için kritik tarih belli oldu. Video devi, 15 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni politikasıyla, orijinal olmayan ve tekrar eden videolarla gelir elde eden kanallara dur diyecek.

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Otomotiv devi dev fabrikalarını kapatabilir. Kimse tahmin bile edemiyor

Fransız-İtalyan otomotiv devi Stellantis, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon emisyon hedeflerine uyum sağlayamaması nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Şirketin Avrupa başkanı Jean-Philippe Imparato, Roma’da düzenlenen bir konferansta, AB’nin CO2 …